Gjesteinnlegg: Familien’s «bråkmaker»…

Av: Mr. Black Rubber Duck – Rikard S. Larsen sin blogg.

FAMILIEN’S «BRÅKMAKER»

22.11.2018 kl.22:42

Kjenner, vet du om et barn, kanskje ditt eget barn – betegnes som en bråkmaker (problem barn). For all del ikke les dette – kan hende du må ta ansvar for å avhjelpe barnet ut av «Bråkmaker»-rollen. Og det vil man ikke, for da har man ikke noe å klage på lengre.

Noen ganger, gjennom ens feil, kommer et barn inn en utagerende utfordring. Kanskje dette barnet er litt mer aktivt eller mer emosjonelt (gråter mye, viser aggresjon etc.), eller er mer bestemt enn gjennomsnittet (står mer på sitt, ikke villig til å ta korreksjon). Kanskje dette barnet har vanskeligheter med å tilpasse seg, noe i hjemmet eller på skolen.

Dette barnet er egentlig ikke en «Bråkmaker», men på en eller annen måte blir han/hun satt i rollen som «Bråkmaker». Til slutt blir det en inngrodd rolle for barnet å være den som «røre opp ting» og «forårsake problemer».

Så hvordan få slutt på bråkmaker (problem barn) problemet, hvordan avhjelpe – her er da noen punkter, om nettopp det å få bukt med bråkmaker (problem barn).

1. For det første må voksne slutte å kalle barn/unge bråkmakere/problem barn, for det er stigmatiserende ovenfor barnet/ungdommen. For det andre så er de barna/ungdommene ikke på noen måte bråkmakere/problem barn – det er bare en betegnelse for den voksne sin egen avmakt. Disse barn/unge ønsker ikke å være eller å bli omtalt som bråkmakere/problem barn – de er barn/unge med spesifikke eller generelle tilpasnings utfordringer.

2. Unngå å sammenligne barn/ungdom – det er en feil slått strategi for å få barn/ungdom til å oppføre seg bedre. I verste fall vil barnet/ungdommen bare utvise mer utagerende trass. Å sammenligne kan med andre ord være mer skadelig – da barnet(ungdommen føler seg dårlig og fastlåst i forhold til andre.

3. Forsterke vennlighet/omtanke, for hvis et barn/ungdom har kommet opp i vanskeligheter – og dermed blir plassert som bråkmaker (problem barn), så kan man faktisk med stor overvekt nesten garantere at andre barn/ungdommer også er involvert på en eller annen måte. Hvis voksne da setter de inn i en bråkmaker (problem barn) kategori, så vil det faktisk forsterke den rollen en slik kategorisering gir – barnet/ungdommen vil gjøre sitt for å «leve» opp til den «båsen» de voksne har satt dem i.

4. Du må forstå barnet/ungdommen’s synspunkt, spør hva er det som skjer – for barn/ungdom føler ofte at eneste måten de blir hørt, er når de oppfører seg trassig/kaotiske. Og ved å spørre, og dermed gjøre forsøk på å ligge i forkant – så kan man minske barnet/ungdommens frustrasjon, og før de blir opprørske. Da blir de som regel også mer lydhøre for korreksjon, og føler større rettferdighet i forhold til den situasjonen de befinner seg i.

5. Vis mer omsorg – ved å være der mer. Ofte ved å fysisk kontakt, de fleste barn/unge får en mer direkte følelse av nærhet og at man har forståelse for dem – når man gjør noe så enkelt som å gi dem en klem.

6. Se etter adferd som ikke passer inn i bildet som bråkmaker (problem barn) – fremheve og anerkjenne slik adferd. Tør å gi barnet/ungdommen ansvar til å handle på nye måter – vis barnet/ungdommen at du har tillit til at barnet/ungdommen takler utfordringer, og at du stoler på dem.

Men viktigst av alt, som man alltid må huske er at barn/ungdom er noe av det kjæreste man har – og å vise de ekte og oppriktig kjærlighet, det er noe av det viktigste. Ikke glem at du selv har vært et barn og ungdom en gang – du hadde kanskje ikke så lett selv, i alle fall så følte du nok flere ganger at «verden» var bare i mot deg.

Jeg håper at dette ga litt mening, og at man som voksen med ansvar for barn/ungdom ser at det egentlig ikke finnes bråkmaker (problem barn) – når voksne betegner barn/ungdommer som bråkmaker (problem barn), så er det den voksnes egen avmakt som kommer til syne. For disse barna som da blir betegnet som bråkmaker (problem barn), er i realiteten barn/unge med spesifikke eller generelle tilpasnings utfordringer.

Dette innlegget er skrevet av en blogger jeg setter utrolig pris på og er en fantastisk veileder for meg og mange,  og vi brenner for de samme tingene på ulike nivåer: Mr. Black Rubber Duck.

En blogg av Rikard S. Larsen.

Tusen takk for at jeg fikk dele<3

-orkidedatter-

8 kommentarer om “Gjesteinnlegg: Familien’s «bråkmaker»…

  1. Syns du👏🏻🦋tusen takk, herlige deg❤️ekstremt viktig, det er helt klart, skal hilse til Rikard og si det jeg, da blir han glad.
   Næmmen, du er da så utrolig snill og god, tusen takk og i lige måde❤️sender over en varm klem til litt slips- Tonje⭐️må du snart føle deg bedre🦋

   Liker

  1. Helt enig med deg👏🏻😊 ja, ALLE som jobber med barn burde lese dette, fordi det er lett å sette kallenavn på barna helst i negativ retning… så info ut det er viktig😊og jeg skal hilse Rikard å fortelle om tilbakemelding, tusen takk🦋

   Liker

  1. I know sweetheart. This is a post from when I just wrote in Norwegian, before I met you and all of you great people in this community. Maybe one day I can translate it, because is it related to my work with children.
   ❤️🦋

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s