God selvfølelse gir robuste barn.

Med ønske fra lesere av bloggen kommer det innslag fra meg som pedagog, temaet vil være fra det som er ønsket. Det er veldig hyggelig og jeg setter så utrolig pris på tilbakemelding, og kan jeg være med på å gi råd eller veiledning eller rett og slett skrive om noe jeg brenner for, da føler jeg meg heldig. Jeg blir helt ydmyk av det. Bloggen var i utgangspunktet ikke tenkt å drives på en slik måte, men når jeg blir spurt deler jeg av meg med glede, jeg er så takknemlig for at noen vil jeg skal dele av meg,  bloggen er et godt «talerør» for akkurat dette, tusen takk.

Robuste barn selvfølelse god selvfølelse, god selvfølelse gir robuste barn psykisk helse fysisk helse pedagog førskolelærer barnehagelærer lærer

God selvfølelse gir robuste barn.

Stort sett erfaringsmessig så er dette riktig. Det å gi barnet gjentakelser på erfaringer der barnet føler seg betydningsfull vokser selvfølelsen. En selvfølelse handler om å føles seg verdifull og elskbar uavhengig av om man mestrer eller feiler.

Barn med god selvfølelse blir ofte robuste barn med god psykisk helse. Begrepet «robuste» er noe jeg innenfor faget pedagogikk bruker og betyr motstandsdyktig ovenfor belastninger, ikke går i «stykker» så lett eller nedbrytes (tåler mer). 

Jeg var et barn som ikke var robust. Jeg tålte ikke store belastninger før jeg ble «knust». Min selvfølelse er dårlig den dag i dag.

Sammen med tilknytning og følelsesregulering er selvfølelsen en av grunnpilarene i barnets psykiske helse. Nå har ikke psykisk helse vært godt nok i barnehager og heller ikke satt fokus på i ulike planer og lovverk før de siste årene. Jeg har alltid kjempet for dette, fordi jeg har skjønt at dette går hånd i hånd med fysisk helse, men det kommer nok av basert på min livserfaring. Jeg husker godt første gangen jeg nevnte dette i jobbsammenheng og ble litt sett rart på. Her kom Freuds utviklingsteori og det som mer var forsket på opp på bordet, men det var ikke det jeg ville frem til. Det var det fagfolk kunne den gangen. Helt til en dag noen med doktorgrad finner ut av dette og legger frem en teori. Det samme jeg har sagt i flere år, men jeg har ikke doktorgrad og heller ei forsket på dette. Jeg har alltid vært litt annerledes og gått mine egne veier, så jeg valgte å «se» barna på flere måter den gangen jeg begynte å arbeide med barn. Takknemlig er jeg for det, med forskning nå som støtter mitt arbeid<3

God selvfølelse er nødvendig for å håndtere livet og de utfordringene det byr på. Selvfølelse er å kjenne hva en selv føler, tenker og synes og det fantastiske av alt, å ha mot nok til å sette ord på å uttrykke seg eller handle/å gjøre. Å føle at du mestrer, at du har tro på dette, men det viktigste av alt å be om hjelp om du må. Vis din sårbarhet.

Jeg har jobbet med barn i over 25 år, en rolle jeg har tatt på alvor og kjempet for å gi barna gode røtter og trygge vinger. Røtter for at barn kan stå fast på jorden, stå trygt på sin plass selv om det stormer.  Basiskompetanse og trygghet til å fungere i dagens samfunn. Vinger for å kunne gå sine egne veier og sveve i vinden. Bli nysgjerrige på livet, prøve og feile, trygg på seg selv og sin rolle, mestring og blomstring.

Hver dag har jeg benyttet anledningen til å se barnet i sin helhet, deres styrker og muligheter. Øke barnets selvfølelse som henger sammen med resten av barnet, som ikke er «noe» som bare er eller kommer etter hvert. Samhandling med barnet, trygge rammer, god relasjon, vise glede, humor, gi ros, gjenta og gjenta til barnet selv mestrer og vi jubler sammen der vi klapper og klemmer hverandre. Barnets øyne som lyser mot meg og sier «jeg er verdifull, jeg er verdt å glede seg over og opplevelsen av å mestre» . Anerkjenne barnets opplevelser, erfaringer, meninger, interesser, lek og deltakelse gir barnet erfaring og opplevelse av å være betydningsfull og viktig for fellesskapet. Helheten av et barn som skaper identitet.

Selvfølelse vokser av tilbakemeldinger som veileder barnet til å bli en god voksen. Om barnet gjør en feil skal jeg som pedagog se bak atferden. Være bevisst på barnets følelser og behov, stimulere der etter og ikke legge stor vekt på feilen ved å kjefte. Det å vise empati å forklare at det er greit. Jeg i samarbeid med barnet kan rette opp igjen det som er gjort. Akseptere barnets negative følelser skal også gjøres, ikke avvises. De blir mer robuste som voksne. Hjelp barnet med å sette ord på følelsen, lytt, vis empati, ta barnets perspektiv og gi barnet erfaring med at hele «meg» er verdifull. Ikke undervurder barn, fordi barnet får en indre opplevelse av aksept. Dette vil over tid i et livslangt læringsløp hjelpe barnet til å regulere følelser.

Kjernen i god selvfølelse er å møte barnet på en god måte selv der barnet gjør noe som ikke er greit. Dette er viktig i forhold til det å være verdifull selv når en ikke mestrer.

Hvordan styrke selvfølelsen:

Vær nysgjerrig, vis interesse, empati, relasjon, trygghet, ros, gjenta, fortell om de ulike egenskapene/variasjonene som bor i barnet, lytt, veiledning, sett ord på, støtte i medgang og motgang, vær engasjert i ditt barns liv, fortell fra din barndom, fortell barnet at du elsker det, din atferd blir kopiert av barnet – vær bevisst- .

Det er ikke lett å skrive om barn og selvfølelse. Jeg har prøvd å sammenfatte kort, men samtidig verdifullt og i en betydning. (Jeg må understreke at det er ingen selvfølge at det blir slik selv med trygge, stabile og rolige familieforhold).

Jeg tar med meg noen ord fra en forelesning fra Jesper Juul som jeg hadde for mange år siden, men like aktuell i dag:

God selvfølelse gir robuste barn, psykisk helse, lærer, pedagog, førskolelærer, barnehagelærer, Jesper Juul

-orkidedatter-

18 kommentarer om “God selvfølelse gir robuste barn.

 1. Jesper Juul ❤️ Deg ❤️ Takk og jeg har mest lyst til å reise med å klappe, for det var et fantastisk innlegg og det er så viktig at jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Jeg jobber med mine egne med disse temaer hver dag. Enormt viktig for å kunne håndtere livet ❤️❤️❤️

  Likt av 1 person

  1. Du er så snill og god du❤️tusen takk, så godt du likte det, jeg blir helt varm i sjelen og langt inn i hjerterota❤️tusen takk for tilbakemeldingen, mer enn du aner🦋 Ja, det er viktig, og når en har kjent på livets skyggeside vil en jo gjøre alt i sin makt, sånn jeg har det, at mitt barn skal bli både robust, mestre livet og en god voksen,jeg må snart stole på at det som er lagt nå holder❤️klem til deg sendes med varme tanker til din Tommi om god bedring🌹og alt er bra med deg🦋

   Liker

 2. Veldig godt skrevet! ❤ Barn er så forskjellige men en ting de alle har er muligheten til å vokse. Vi som voksne må gi de muligheten til det. Om man plasserer et barn i barnehage og det ikke tåler påkjenningene med å være der, tar man bort grunnlaget for vekst. Å kjenne at man mestrer hverdagen er nøkkelen, derfra kan man vokse. Ha en super dag ❤ klemme

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk, så kjempe koselig at du syns det. Det varmer mitt hjerte❤️Jeg reflekterer over din kommentar, veldig godt sagt❤️Det med at barnet tåler ikke påkjenningen av å være i bhg er sant, et godt eksempel er basebarnehager. Har erfaring med at noen må gå i mindre og avdelings bhg. Da blomstrer barnet opp og får være seg selv til det fulle og hele🌹
   Så smertelig jeg fant ut om hverdagsnøkkelen…så utrolig viktig⭐️Tusen takk for tilbakemelding🦋
   Ønsker deg en super fin dag fylt med masse glede❤️

   Liker

  1. Så utrolig koselig at du syns det, tusen takk, det varmer mitt hjerte❤️tusen takk for tilbakemelding🦋Jeg blir så utrolig glad når det jeg skriver oppleves på denne måten💞jeg blir målløs🦋
   Håper dagen din er finfin🦋

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s